ROMA-NEMZ-KUL-19-0229

Pályázatok

A program célja hogy ősszel egy roma kultúrest keretében szakrális és világi zenét játszó, többségében hajdú-bihari kistelepülésekről érkező roma együttesek közös színpadon lépjenek fel, teljes és gazdag spektrumát adva a megyei roma zenei életnek. Így hozzásegítve a megyében élő többségében roma kulturális hagyományát és nyelvét vesztett romungro közösség roma hagyományok iránti érdeklődésének elmélyítését, egy értékalapú roma identitás pozitív tartalommal telítését.

A fellépők között lesznek autentikus romani nyelven éneklő zenészek is. (Kb. a dalok egyharmada lovári, vagy beás nyelven hangzik el, ideértve a két ismert cigány himnuszt egyedi feldolgozását). Ily módon nemcsak a hitélet elmélyítésére nyílik lehetőség, de a roma identitás megerősítésére is, a roma hagyományok széleskörű ápolására. Programunkhoz azért választottuk helyszínül Db-t mert megyeszékhely, azon belül a Nagysándor telepet (Pósa utcai Nagysándor iskola tornatermét ill. kertjét béreljük ki-10ó*6.500Ft) mert itt él a legnagyobb roma szegregátum a városban. Ugyanakkor vidékről is várunk roma embereket közel 10 órás (!) rendezvényünkre, és természetesen nem-roma nemzetiségű állampolgárok is szabadon látogathatják a rendezvényt. Sőt célunk hogy a sajtó is felkapja az eseményt, és beszámoljon róla, hiszen a pozitív példák, roma hírek képesek lehetnek oldani a társadalmi feszültségeket is. A vendégeknek étkezést is biztosítunk, meleg autentikus roma egytálételt, melyet önkénteseink készítenek el (100 adag*1eFt) a megvásárolt alapanyagokból. 

Lényegében a teljes zenei palettát le kívánjuk fedni. Fellép (8együttes*40eFt) roma gyülekezeti szakrális zenével: - Hajdúhadházi Tüzes Szívek Roma Gyülekezeti Csoport - Debreceni Élő Kereszt Roma Gyül. Csoport - A Nyíradonyi Roma Gyülekezet – Álompengetők Együttes). Világi zenével: - a nyíradonyi és db-i roma fiatalokból álló Konzor Band; a hadházi Bihari Együttes - a hajdúbösz.-i roma raperekből álló Streetlife - a roma swinget játszó "Django Quartett".